“Keşfeden Mekanlar” semineri, mimari pratiğin sanatsal araştırma ve düşünceyle iç içe geçişini; yalnızca yaratıcı niyetlerin değil, aynı zamanda kavramsal ve keşfedici yönlerin de devreye girdiği- skenografi, sergi tasarımı, sahne tasarımı ve yerleştirme gibi geniş bir arayüzler yelpazesine dair bir diyaloğa davet ediyor.
Bu bağlamda, inşa edilenin süreklilik isteği ile kurgunun yok olma isteği arasındaki gerilim, Levi Strauss’un ‘yaban düşünce’ (pensée sauvage) olarak adlandırdığı düşünme biçimi ve yaparak-düşünme kavramları ile birlikte ele alınacak.
Aslıhan Demirtaş, araştırma, sanat ve ekolojiye dayalı genişletilmiş bir mimarlık pratiği olan Aslıhan Demirtaş Architecture, Design & Research Studio ve KHORA Office’in kurucusudur. ODTÜ’de lisans, MIT’de yüksek lisans eğitimini takiben Doha, Katar’daki İslam Sanatları Müzesi ve Japonya’daki Miho Şapeli projelerinde baş tasarımcı olarak Pritzker ödülü sahibi I.M. Pei ile işbirliği yaptı. Şu anda İstanbul’da faaliyet gösteren ofisini ilk New York’ta kurdu. Pratiğinin paralellinde Parsons at New School, Bilgi Üniversitesinde stüdyo yürütücülüğü yaptı ve Kadir Has Üniversitesi Kent ve Mimarlık Araştırmaları Yüksek Lisans Programı kurucuları arasında yer aldı. İşleri SALT Galata ve Ulus, Pratt Manhattan Gallery, Aronson Gallery, collectorspace ve Sharjah Bienali’nde sergilendi. Graham Vakfı desteğiyle Aşı kitabını hazırlamakta olan Demirtaş, 2022 yılında 15. Dönem Ağa Han Mimarlık Ödülleri teknik değerlendirme komisyonunda görev aldı.
Jorela Karriqi, araştırmacı yaklaşımıyla mimarlık alanında ölçeklerarası çalışmalar gerçekleştiren bir mimar. Tasarımlarında, mekânın, ısığın ve malzemenin doğasında saklı potansyellerini skenografik kurgularla bir araya getiriyor. Eğitim hayatına İstanbul Teknik Üniversitesi’nde başlayarak lisans eğitimini tamamlayıp, Akbank Çağdaş Sanat ve Küratörlük programını bitirdikten sonra Kadir Has Üniversitesi’nde Sanat ve Tasarım alanında Yüksek Lisans eğitimine devam etti. Kariyeri boyunca Postane Istanbul, Mimar Sinan Üniversitesi ve SALT gibi kültür kurumlarıyla iş birlikleri gerçekleştiren Karriqi, atölye-mimarlık pratiğini kurucusu olduğu Studio VETA III’te sürdürüyor.
Salı-Cumartesi:
11.00—19.00
Pazar: 12.00—18.00
Pazartesi: Kapalı