Skip to main content

Bu konuşma içinde yaşadığımız sorunların ötesine geçip geçemeyeceğimiz üzerine odaklanacaktır. Sanatlarda, uluslararası siyasette ve toplumsal alandaki sorunlar konu edilecektir.

Ali Akay (d. 1957, İstanbul), çağdaş sanat, Fransız felsefesi, postmodernizm, kapitalizm ve pop kültür konularında özel ilgiye sahip bir küratör, yazar ve eleştirmendir. Paris 8 Üniversitesi’nde eğitim görmüş, 1986’da Sosyoloji alanında doktorasını tamamlamıştır. İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde 24 yıldan fazla süredir öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır ve 2004’ten beri Sosyoloji Bölümü başkanlığını sürdürmektedir. Gilles Deleuze ve Felix Guattari’yi Türkçe’ye çevirmiştir.

Akay, sanat, sosyoloji ve felsefe alanlarında Türkiye ve yurtdışındaki yayınlar için birçok makale yazmıştır. Berlinerpool, Eurozine, The Third Text gibi yayınlar için yazılar kaleme almış, aynı zamanda İstanbul’da Gilles Deleuze konferanslarına dair 9 yıldan beri aktif olarak katılımcıdır. Ayrıca Jeu de Paume’da Exilocrates konsepti üzerine bir dizi konferans düzenlemiştir. İstanbul Modern, Akbank Kültür ve Sanat Merkezi, Şekerbank, Acıkekran New Media Art Center gibi kurumlar için ulusal ve uluslararası sanat sergileri düzenlemekte ve danışmanlık yapmaktadır.

Akay’ın küratörlüğünü üstlendiği sergiler arasında Abbas Kiarostami, Sarkis, Mounir Fatmi, Alan Sekula, Thierry Kuntzel, Michael Snow, Jean-Jacques Lebel, Claude Leveque, Wang Du, Claude Closky, Laurent Grasso, Societe Realiste, Susan Kleinberg, Ayşe Erkmen, Seza Paker, Füsun Onur, Ali Kazma, İnci Eviner, Serkan Özkaya, Banu Cennetoğlu, İrwin, Nasan Tur, Şener Özmen, Cengiz Tekin, Olga Kiessleva, Ahmet Öğüt, Mohamed Bourouissa, Jalal Toufik, Bouchera Khalili, Ulay, Bruno Serralongue, Brice Dellsperger ve Balkan Sergisi Pera Müzesi’nde yer almaktadır. Ayrıca Strasbourg’da Apollonia’da düzenlenen “Unheimlich” sergisi (2005), Şili Santiago Video Bienali (2005), İstanbul Paris’de Passage de Retz (2010), Paris Le Crédac’ta “Variations Continues” (2009) ve İstanbul Modern’de “Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne” (2008) gibi sergileri küratörlük yapmıştır.

Ali Akay’ın yayınları arasında “Sanat Tarihi: Sıradışı Disiplin” (2011), “Postmodernizmin ABC’si” (2010), “Heterojenik Sentez” (2010), “Sanatın Koşulları” (2005), “Postmodernizm” (2005), “Hediyenin Ekonomisi” (2000), “Kapitalizm ve Pop Kültür” (2002), “Sanat ve Sosyolojinin Krizi” (2000) gibi eserler bulunmaktadır. Aynı zamanda Teorik Bakış dergisinin kurucusudur, ki bu dergi 2012’ye kadar Toplumbilim adıyla bilinmekteydi.

Yarından Bir Şey Bekleyebilir Miyiz?