Skip to main content

Hep duyduğumuz bir çıkıştır: “Bu çağda taşra mı kaldı?” Bu çıkış-sorusunu ciddiye aldığımızda dışarı’nın hikâyesinde bir değişiklik oluyor mu?Taşra’nın olmadığı bir dünya yaşamı mümkün mü? Taşra’nın dışarı’sına attıklarımız nasıl olur da merkez’den çıkar? Edebiyat, kültür tarihi ve bugüne dair elimizdeki doneler bu soruları cevaplamak için bize neler sunuyor? Mesut Varlık, XVIII. yüzyıldan günümüze dek taşra imgesinin dönüşümünü yeniden okuyor. Birlikte yeniden düşünmek ve taşranın tadını çıkarmak için bir davet…

Mesut Varlık
1980, İstanbul doğumlu. Bilgi Üniversitesi Tarih bölümünden ve Kültürel İncelemeler master programından mezun oldu. İletişim Bilimleri doktora çalışmasını sürdürüyor. 25 yıllık editörlüğü sırasında neredeyse her tür ve çeşitten kitabın editörlüğünü yaptı, birçok derginin yayın kurulunda yer aldı; söyleşileri, eleştiri yazıları, şiirleri, çevirileri birçok dergi ve kitapta yayımlandı.

Türkiye’nin ilk kültürel incelemeler dergisi KÜLT’ün kurucusu ve yayın yönetmeniydi. Immanuel Mifsud’un Babanın (ve Oğulun) Adıyla [Axis] romanı ve Frederic Jameson’ın Siyasal Bilinçdışı [Ayrıntı] dâhil çevirisini üstlendiği bazı kitaplar bulunuyor. Açık Radyo’da beş yıl boyunca üç ayrı program hazırladı ve sundu. Konsol Kitapları’nın ve ONS-Yaşama Kültürü dergisinin yayın yönetmeni.

Edebiyatın Taşradan Manifestosu [İletişim] sempozyumunu ve kitabını hazırladı. “Edebiyat, Endüstrisi ve Konuşamadıklarımız” altbaşlığıyla yazılarından seçmeleri Olaylar Türkiye’de Geçiyor [Pikaresk] adlı kitapta bir araya getirdi.

Taşra: Eski Tadı Kalmadı