Skip to main content

Ennigaldi-Nanna’dan Perikles’e, Gaius Clinius Maecenas’dan Medici’lere, Pierre Crozat’dan Paul Durand-Ruel’a, Amroise Vollard’dan Peggy Guggenheim’a ve güncele uzanan süreçte batı sanat tarihinde “mesenlik” ve “koleksiyonerlik” tarihsel süreç içerisindeki sosyolojik, siyasi ve ticari gelişmelerin paralelinde değerlendirilecek. “Filantropizm” nedir? Toplumları nasıl dönüştürür, nasıl yapılandırır? sorularına yanıt aranacak. “Sanat üretimi sorunsalı” bu bağlamlarda Avrupa ve Türkiye karşılaştırması yapılarak analiz edilecek.

Ebru Nalân Sülün, Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. Resim Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Sanat Tarihi bölümündeki doktora eğitimini “Türkiye’de Çağdaş Sanat Koleksiyonculuğu (1990-2010)” başlıklı tezi ile tamamladı. Sülün, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü öğretim üyesidir ve batı sanatı- çağdaş sanat ile ilgili dersleri yürütmektedir.

Pek çok ulusal-uluslararası bienal, festival, sanat etkinliğinde koordinatör, küratör, sanat yönetmenliği gibi görevler üstlenmiş olan Sülün; ulusal ve uluslararası bilimsel etkinliklere katılmış, ulusal-uluslararası sanat dergilerinde sanat eleştirileri kaleme almış, bilimsel kitap bölümleri, sanatçı kitapları ve monografileri hazırlamıştır.

“Habip Aydoğdu- KIRMIZI”, “Antalya’da Erken Cumhuriyet Dönemi Kültür-Sanat Ortamı”, “Türkiye’de Çağdaş Sanat Koleksiyonculuğu”, “Bir Kendilik Öyküsü: Naile” isimli dört kitabı olan Ebru Nalân Sülün, UNESCO- Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA-TR) üyesidir ve 2014-2018 yılları arasında AICA-Türkiye’nin yönetim kurulu üyeliğini de yürütmüştür.

Mesenlik mi? Koleksiyonerlik mi?