Skip to main content

Koku duyusu üzerine neredeyse hiç konuşmadığımız, hatta dilsiz tek duyumuz. Bu seminerde kısmen de olsa bu eksikliği gidermeye çalışacak, önce koku duyusunun çalışma prensiplerine göz atıp daha sonra sosyal hayatımıza etkilerini irdeleyeceğiz. Bu bağlamda kokulu ürün reklamlarının diğer duyulara hitap eden ürünlerin reklamlarından nasıl farklılaştığı da konuşma konularımız arasında yer alacak. Yüzyılın başından bugüne kısa bir kokulu ürün reklâmları gezintisi yapacak, gerçekte korkuyu mu yoksa kokuyu mu satıyoruz, anlamaya çalışacağız.

Bio:
Yazar, araştırmacı ve parfümör Vedat Ozan (d. 1959), İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Lisansüstü Programı’nda “Koku ve Duyuların Kültürel Tarihi” adlı dersin kurucu eğitmenidir. Açık Radyo’da 150 küsur hafta boyunca süren ‘Koku’ programı ile Pena kanalındaki 20 bölümlük ‘Vedat Ozan ile Ufkun 2 Katı’ video serisini hazırlayıp sunan Ozan, aynı zamanda geçmişte İFSAK’ta fotoğraf üzerine aldığı eğitimlerin ardından proje koordinatörlüğü ve fotoğraf eğitmenliği görevlerinde de bulunmuştur.

Profesyonel bağımsız parfümörlüğün yanı sıra duyular, duyular arası geçişkenlikler, koku ve tat duyularının çalışma ve algılanma mekanizmaları ile bunların kültürel izdüşümleri ile ilgilli muhtelif eğitim programları yürütmüştür. Yurtiçi ve yurtdışında muhtelif akademik ve/ya popüler dergide koku algısı üzerine makaleleri yayımlanan, ‘koku’ ve ‘lezzet algısı içinde koku’ kavramları üzerine uzmanlığıyla bilinen Ozan, halen parfümörlük yapmanın yanısıra koku algısının işlendiği duyu eğitim programları yürütmekte, kurumlara yönelik koku duyusu ve eğitim danışmanlığı yapmaktadır.

Ozan’ın “Kokular Kitabı”, “Kokular Kitabı Parfümler”, “Kokular Kitabı Kültürler” ve “Kokular Kitabı Lezzetler” isimli dört adet kitabı (Everest yayınları) mevcuttur. Bu kitaplardan “Kokular Kitabı Lezzetler”, 2019 yılında Gourmand World Cookbook Awards tarafından Food Writing kategorisine seçilerek ödüllendirilmiştir.

Bir Duyu ve Ürün Olarak Koku